Matter's  - Aug 10 2021

Din ultimata guide till Kollagen

Kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen. Det utgör bindväv som bland annat stödjer leder och ger vår hud dess styrka och elasticitet. Det spelar också en viktig roll i hud-, hår-, nagel-, och ledhälsa. Kollagen betraktas inte som ett komplett protein eftersom det inte innehåller alla de nio essentiella aminosyror. Det bör samtidigt påpekas att Kollagen är en unik typ av protein som får merparten av sin struktur från två aminosyror som våra kroppar producerar: glycin och prolin. Att inta Kollagen i både pulver – och kapselform har bokstavligt talat exploderat som en populär ingrediens att implementera i sin vardag.

Den här artikeln berör kosttillskott. Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost och en hälsosam livsstil. 

Varför tillföra Kollagen?

Faktum är att när vi åldras så reduceras vår naturliga kollagenproduktion. Denna gradvisa reducering av kollagen börjar någon gång runt 25 – års åldern. Den därefter ständiga reduceringen och till slut avsaknaden av just kollagen bedöms vara en av de största bidragande faktorerna till just själva åldrandet. Det absolut mest märkbara tecknet är att huden tappar lyster och återfuktning som på längre sikt ger uttryck i form av fina linjer och rynkor.

Utöver ålder spelar många livsstilsfaktorer en aktiv roll för att minska den naturliga mängden kollagen i kroppen. Här är några livsstilsfaktorer som kan påverka kollagenproduktionen:

- Solexponering
- Alkoholintag
- Sockerintag

Fördelar med Kollagen

Den absoluta merparten av forskningen kring kollagen har fokuserat på hud- och ledhälsa.

Hudhälsa
Eftersom att kroppens naturliga kollagen reduceras och produktionen sakta avtar när vi åldras börjar huden visa fina linjer och rynkor. Studier visar bland annat att intag av kollagen kan förbättra hudens fuktighet, elasticitet och rynkor.

Önskan om att optimera hud-, hår-, och nagelhälsa är en vanlig anledning till att välja just kollagen.

Leder
En annan del av åldringsprocessen inkluderar stela leder. Eftersom kollagen utgör en del av brosket i våra leder, kan åldrandet i detta fall yttra sig i form av slitna och ömma leder. Den forskning som bedrivits på kollagen i detta avseende påvisar att kollagen kan bidra till att hjälpa lederna att röra sig lättare.

Kollagen har i studier bland annat förbättrat lyster och hudåterfuktning.

Vad ska du tänka på när du väljer Kollagen?

För att säkerställa att du får en daglig, koncentrerad dos  av kollagen kan exempelvis ett dagligt kollagentillskott vara till hjälp. Det är viktigt att ha i åtanke att Inte alla kollagen skapas lika. Eftersom att kollagen är en animalisk produkt är det viktigt att välja kollagen från en välrenommerad och trovärdig källa. Leta efter kollagen som kommer från gräsuppfött boskap, så kallat 'grass-fed"  eller en vildfångad marin källa, exempelvis fisk. Att du sen är konsekvent med ditt användande är nyckeln för att se resultat. 

Är du intresserad av att uppgradera din kollagenrutin? Ta en titt nedan!

VÅRA KOLLAGENPRODUKTER 

Whole Food Multi-Collagen Protein 300G - MATTERS AB
Whole Food Multi-Collagen Protein 300 G - Matter's

Whole-Food Multi-Collagen 300 G

319 kr
Natural Beauty Glow Collagen 300 G - Matter's

Natural Beauty Glow Collagen 300 G

319 kr
Matcha Collagen 300 G - Matter's
Matcha Collagen 300 G - Matter's

Matcha Collagen 300 G

319 kr
Marine Collagen Plus 90 Capsules - Matter's
Marine Collagen Plus 90 Capsules - Matter's

Marine Collagen Plus 90 Kapslar

299 kr