Guest Post From Calle at Ekoträning.se - One of our first partners!

EKOTRÄNING.SE AND THEIR JOURNEY
Guest post from Calle, owner and Co-Founder of a Swedish e-commerce called Ekoträning.se! They focus on natural, clean and organic products.
GÄSTINLÄGG FRÅN CALLE PÅ EKOTRÄNING(IN SWEDISH)
Här kommer ett gästinlägg från Calle på Ekoträning.se. Ni vet kanske inte vilka vi är men för ungefär 1,5 år sedan bestämde jag och en av mina bästa vänner Mange att starta en webbshop tillsammans.

HUR ALLT BÖRJADE
Jag och Mange har under många år följts, allt i från att arbeta i Spanien till att träna tillsammans. Det hela började nog med att Mange släpade ut mig i löpspåret då han skulle göra Svensk Klassiker. Därefter tvingade han mig att köpa en cykel för att det var dags att cykla Vätternrundan. Jag fastnade för cyklingen medan Mange åkte vidare på sina skidor i Vasaloppet.

Mange började så småningom med CrossFit medan jag fortsatte att trampa runt på alla cyklar som numera fyllde upp mitt garage. Nånstans här för 2 år sedan blev jag medlurad av densamme att testa CrossFit som nu kommit att bli min primära träningform.
NATURLIGA & RENA KOSTTILLSKOTT
Under en fika började vi diskuterade miljö och natur och hur viktigt det är att äta bra, framförallt ekologiskt. Samtalet fortsätter och leder oss till slut in på kosttillskott. När kaffet var slut så var vi väldigt överens om hur mycket skit som såldes i färgglada burkar med säljande titlar. Ännu mer förvånande var vi över hur många människor som åt innehållet i dessa färgglada burkar regelbundet.
Den dagen utgjorde startskottet till det som skulle bli Ekoträning.se, en nätbutik som fokuserar stenhårt på att sälja rena, ekologiska kosttillskott med minimal miljöpåverkan.
HUR VI KOM I KONTAKT MED MATTER'S
Vi började därefter leta efter närproducerade produkter som vi kände att vi kunde sätta vårt namn på och vi kom i kontakt med Matter’s. Matter’s sålde på den tiden en del produkter till CrossFit-boxen där jag tränar i Växjö. Som många andra butiker på nätet har Ekoträning börjat från noll men det har gått väldigt snabbt till att bli en erkänd nätbutik tack vare att vi inte tummat på våra kärnvärden. Matter’s produkter har varit i vårt sortiment sen första början. Deras produkter uppfyller våra krav på närproducerat, kvalité och med låg miljöpåverkan. När vi drog igång hade Matter’s endast proteinpulver i sitt sortiment men har idag breddat sig och erbjuder även vitaminer och mineraler. Vi har märkt att många av våra kunder gärna samlar sina köp till en producent, förmodligen för att de är som oss - Vi vill veta vad vi får när vi handlar!
/Calle från Ekoträning.se
VILL DU VETA MER OM EKOTRÄNING.SE?
December 02, 2018

Skillnad på Magnesium och Magnesium?

I dagens blogginlägg djupdyker vi ytterligare i magnesiumdjungeln och tittar på de enskilda "magnesiumtyperna". Vad få faktiskt inte vet om är att det finns uppemot 20 olika sorters magnesium med varierande upptagningsförmåga och skiftande fördelar. Idag redogör vi för de vanligaste sorterna samt dess hälsoeffekter och egenskaper. Häng med!

#1 Magnesiummalate - En typ av magnesium som är bunden till äppelsyra. Äppelsyra är en förening som förekommer naturligt i frukter och i grönsaker och som tillsammans med magnesium skapar: magnesiummalat. Malate är inblandad i Krebs-cykeln, den biologiska processen som är ansvarig för tillverkningen av ATP, dv.s energi. För dem som har problem med låga energinivåer kan ett magnesiummalattillskott vara effektivt. Det har också visat sig lindra kronisk trötthetssyndrom och fibromyalgi. Många upplever en uppiggande effekt av magnesium malate och därför rekommenderas det inte att man tar det i samband med sömn.

#2 Magnesiumoxid - Är förmodligen den vanligaste typen av magnesium och återfinns i majoriteten av alla magnesiumprodukter. En av anledningarna till dess popularitet bland producenter är dess låga tillverkningskostnad och höga koncentration. Magnesiumoxid har efter ett antal studier mottagit kritik p.g.a sin låga upptagningsförmåga.

#3 Magnesiumtaurat - 
Magnesiumtaurat absorberas lätt (magnesium och L-taurin stabiliserar cellmembran) och ger ingen laxerande effekt. Magnesiumtaurat är det absolut bästa valet av magnesiumtillskott för personer med kardiovaskulära problem eftersom det bl.a. är känt för att förhindra arytmier och skydda hjärtat. Eftersom att magnesium och L-taurin delar komplementära hjärtfördelar (transport av kalcium och kalium genom blodbanan) utgör de en idealisk kombination för just hjärtat. Perfekt för den som tränar mycket.

#4 Magnesiumglycinat - Magnesiumglycinat är magnesium bundet med glycin(icke-essentiell aminosyra) och är en av de mest biologiska och absorberbara formerna av magnesium som finns. Det betraktas generellt som det bästa alternativet för att korrigera en magnesiumbrist och har bl.a. visat sig optimera neurofunktion, förbättra sömnkvalité samt ge ökat fokus. Vidare har magnesiumglycinat även använts för att behandla stress, ångest och depression. Magnesiumglycinat är en s.k. "nootropic", alltså har en positiv inverkan på hjärnan!

#5 Magnesiumcitrat - Magnesiumcitrat är tillsammans med magnesiumoxid en av de mer populära magnesiumtillskotten, förmodligen eftersom det är billigt och lätt absorberat. Magnesiumcitrat utgörs av kombinationen magnesium och citronsyra och har bl.a. "detoxifierande" egenskaper. Det har även en laxerande effekt.

#6 Magnesiumsulfat - Denna form används ofta som ett intravenöst preparat. Eftersom att den kan absorberas via huden finns den också i form av diverse badsalter.

October 27, 2018

"Watch out calcium - There's a new mineral in town"

Under flera år har kalcium och magnesium toppat de globala försäljningslistorna som världens mest sålda mineraler. Tittar man i backspegeln har kalcium varit den ständiga vinnaren i det globala mineralracet, och med ganska god marginal bör nämnas! En snabb genomgång av försäljningsprognoser och diverse expertutlåtanden avslöjar att även mineralernas konungakrona 2018 och 2019 förväntas gå till, trumvirvel(!), KALCIUM. Men vad händer om vi vänder upp blicken, tar på oss kikaren, och försöker se vad som händer bortom horisonten 2019 ..?

Faktum är att kalcium, trots sin obesegrade roll som mineraltillskott #1, upplevt en sviktande försäljning de senaste åren. Parallellt med detta har magnesium, den uthålliga underdogen, seglat upp som en stark utmanare i fighten om mineralernas förstaplats. 

Frågar man en branschexpert, Todd Johnson(Senior Director of Marketing - Balchem, magnesiumtillverkare) så svarar han följande:

”Although calcium continues to be the best-performing mineral around, with around 40 % of the market, magnesium’s growth rate projects that it will overtake calcium’s position as the largest-selling mineral by the year 2020”

Todd Johnson fortsätter:

"SPINS also corroborates reports of calcium’s decline, with the market researcher’s data showing a 6.7% sales loss for calcium in the U.S. last year, to $191 million.[1] By contrast, during that same time period, magnesium sales grew 11.1% to $92 million".

Johnson tillskriver framförallt en allmänt ökad kännedom om magnesium och dess hälsofördelar som en drivande efterfrågefaktor:

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

October 27, 2018