Vad är Grass-Fed Whey?

Trenden som har toppat prognoserna, hyllats av hälsoprofilerna och som omnämnts i såväl Whole Foods prestigefulla "Top 10 Trends To Know" som den årliga upplagan av "Global Food Forums" flera år i rad. Googlar man "grass-fed dairy" får man idag över 6,8 miljoner träffar. Intresset från konsumenterna är stort, framförallt i USA där bönderna kämpar för att möta en växande efterfrågan. Men vad innebär egentligen "grass-fed dairy"? Och varför skulle det vara fördelaktigt? I vårt första blogginlägg ger vi oss på ett försök att guida er genom hälsodjungeln och bringa klarhet i vad som gör denna unika mejeriråvara så speciell.

Själva "grass-fed dairy" - konceptet innebär kort sammanfattat: mejeriprodukter från kor som gått på grönbete större delen utav året och som har haft fri tillgång till sin naturliga föda, gräs. Utöver bibehållandet av en god djurhållning möjliggör utomhusmodellen för ett system utan användandet av antibiotika, hormoner(rBGH) och kraftfoder. En annan metod som ofta går hand i hand med framtagandet av "grass-fed" - mejeri är lågpastörisering. En lågtempererad mjölkproduktion vars syfte är att bibehålla viktiga enzymer och mikronutrienter som man annars går miste om vid hög upphettning. Det är alltså inte helt ovanligt att se varor som bär båda produktattributen, "grass-fed" och "low pasteurized", på en och samma produkt.

Idag finns det såklart en uppsjö av studier genomförda på just "grass-fed dairy". Det man kan konstatera är att förekomsten av framförallt omega-3, konjugerad linolsyra och vissa vitaminer & mineraler kan vara upp till flera hundra procent högre i mjölk från gräsbetande kor jämfört med konventionell mjölk. Det som också lyfts fram i många studier är den unika omega 3:6 ration som återfinns i "grass-fed dairy". Alltså mindre av den inflammationsdrivande omega-6 och mer av omega-3.

Vassleprotein, världens mest konsumerad proteintillskott, är som bekant en mjölkprodukt och finns såklart också att tillgå i form av "grass-fed". Matters Certified Grass-fed Whey är en av få produkter i världen som faktiskt är certifierat "grass-fed whey". Produkten finns i tre fantastiska smaker: vanilj, choklad och blåbär, givetvis formulerad med naturliga & ekologiska smaker helt utan artificiella sötningsmedel och onödiga tillsatser. Alla tre produkter är naturligt sötade med stevia, är glutenfria och innehåller inget tillsatt socker, vete eller soja. Produkten är berikad med Digezyme, matsmältningsenzymer, och paketerad i en 100% återvinningsbar påse. Kan det bli bättre?

October 27, 2018