Fortfarande inte övertygad om varför du ska testa att tillsätta Vitamin C till din hudvårdsrutin? Vi reder ut vad C-vitamin egentligen är och vad det gör för huden. 

C-vitamin är ett välkänt innehåll i både skönhets- och hälsokretsar och förekommer ofta i framförallt hudvårdsprodukter. C-vitamin kallas även askorbinsyra och hjälper bland annat din kropp att bilda blodkärl, muskelvävnad och kollagen. Vitamin C kan även hjälpa till att stärka vårt immunförsvar och underlätta för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig andra vitaminer och mineraler. Du finner även C-vitamin i huden. Åldrande orsakar en reducering av C-vitaminhalten i huden. Överdriven exponering av UV-ljus eller föroreningar (t.ex. cigarettrök och ozon) kan också sänka c-vitaminhalten i hudens olika lager.

Eftersom vi inte kan producera C-vitamin naturligt får vi det från vår kost genom att konsumera bladgrönt, frukt och grönsaker. Utöver ett dagligt intag av C-vitamin via kosten kan du även boosta huden lite extra genom att tillföra vitaminen direkt på huden.

I huden har Vitamin C många goda effekter. Bland annat hjälper vitaminen till att stimulera kollagenproduktionen. Kollagen är ett naturligt protein och en viktig byggsten för huden. Det är bland annat kollagen som ger huden sin elasticitet, spänst och fyllighet. Men redan vid 25-årsåldern avtar den naturliga produktionen av kollagen. Detta kan bland annat leda till fina linjer, sämre hudelasticitet, rynkor med mera. 

Listan över de olika fördelarna med att tillsätta C-vitamin till sin dagliga skönhetsrutin kan göras lång. Väldigt snabbt inser man att Vitamin C har möjligheten att faktist lindra och motverka många av de hudutmaningar som många upplever i sin vardag, till exempel: 

Ojämn hudton
För akneärr & ojämn hudton kan C-vitamin utgöra en utmärkt lösning för dig som vill jämna ut hudtonen. Viktigt att tänka på här att att ha tålamod. Hudens textur förändras inte över en natt och förutsätter kontinuerlig användning.

"Trött" och glåmig hy
Tappat glow och lyster? C-vitamin kan vara en riktig klippa när det kommer till att skaka fram lite nytt lyster och glow.

Fina linjer
Tyvärr kan vi inte skruva tillbaka tiden med hjälp av C-vitamin. Däremot kan det stimulera hudens kollagenproduktion och på den vägen bidra till hudens fasthet och reducering av fina linjer.

Skydd mot fria radikaler
Vi utsätts alla för fria radikaler från det vi möts av när vi lämnar hemmet. Till exempel från luftföroreningar, sol och avgaser. Detta kan göra så att huden åldras i förväg. C-vitamin erbjuder ett extra skydd mot fria radikaler.

C-Vitamin & Kollagen

Kollagen är ett protein (det vanligaste förekommande proteinet i vår kropp) och består av aminosyror. Dessa aminosyror fungerar som byggstenar i kroppen. De viktigaste aminosyrorna för kollagenbildning är prolin och glycin.

Kollagen finns i vår hud, bindväv, skelett och senor. Vår naturliga kollagenproduktion minskar när vi åldras med ungefär 1 % varje år när vi når 20-årsåldern. Hälsofördelarna med kollagen inkluderar stärkt hud, förbättrade fina linjer och rynkor, starkare hår och naglar samt ökad produktion av kollagen i kroppen. Det spelar också en roll för led- och benhälsa.

Du kommer ofta att höra att det är nödvändigt att kombinera C-vitamin med kollagen för att få full nytta av ditt kollagentillskott. Detta är delvis sant; C-vitamin är ett näringsämne som kan hjälpa till att öka din kropps naturliga produktion av kollagen. Vitamin C behövs för själva kollagensyntesesen och underhåll av kollagen. Det hjälper till att producera kollagen, eftersom det har en aktiv roll i kollagensyntesen. Det fungerar också som ett slags lim som binder samman kollagenfibrer. 

C-vitamin hjälper också till i processen att regenerera vitamin E. Vitamin C är viktigt för immunförsvaret, hudens hälsa och tillväxt och reparation av kroppsvävnader.

Vill du kombinera Vitamin C & Kollagen? Ta en kik på en av våra bästsäljare: Beauty Glow Collagen.