Visste du att kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och att det ger både styrka, struktur och flexibilitet till ben, senor, ligament, muskler, hår, hud, naglar och hårbotten?

Kollagen spelar en viktig roll i många av kroppens system, inklusive leder, skelett och kanske allra mest uppenbart din hud. Kollagen bryts naturligt ner när i takt med ålder. Kollagen är bland annat ansvarig för att ge huden elasticitet. Det gör att huden ser fylligare, 'plumpigare' och slätare ut. Tyvärr minskar våra kollagennivåer med i genomsnitt 1% till 1,5% årligen från cirka 20-25 års ålder. Att höja och fylla på våra naturliga kollagennivåer kan bromsa och förhindra denna naturliga förlust och återställa kroppens nivåer.

Det finns totalt över 28 typer av kollagen, men här är de tre absolut vanligaste:

Typ I: den vanligaste typen, som finns i all bindväv

Typ ll: finns i leder

Typ lll: huvudkomponenten i fibrer, som finns i din hud och exempelvis blodkärl

Här presenterar vi är 3 evidensbaserade anledningar varför kollagen kan förbättra ditt hår.

HUD:
Ett antal studier har visat att intag av kollagen kan förbättra hudens återfuktning och elasticitet och minska uppkomsten av fina linjer. 

Under 2019 beskrev en artikel i tidskriften Nutrients en studie där forskare gav deltagarna ett kollagentillskott eller placebo. Studiens författare använde en serie vetenskapliga tester för att kontrollera hudens återfuktning, elasticitet, strävhet och densitet. De fann att gruppen kollagentillskott hade betydligt bättre resultat efter 16 veckor.

HÅR:
Kollagen är en viktig komponent för allmän hårhälsa och normalt fungerande hårbotten och hårsäckar. Kollagen innehåller bland annat aminosyror som används för att bygga och skapa keratin, det är samma protein som håret huvudsakligen är gjort av. Din kropp använder flera aminosyror för att bygga keratin - varav några förekommer naturligt i just kollagen. När du konsumerar kollagen och andra proteiner bryter din kropp ner dem till aminosyror. 

Kollagen är den primära komponenten i dermis, som är det bindvävslager som innehåller hårsäckar. Kollagen spelar en roll för att reparera dermis och huden i hårbotten vid basen av hårsäcken, vilket kan påverka åldersrelaterad hårväxt.  

Att förse din kropp med kollagen kan hjälpa till att upprätthålla en frisk dermis och förhindra håravfall. 

NAGLAR:
Ett av de enklaste skönhetsmålen att uppnå är långa, starka naglar. Att ta kollagen kan öka styrkan på dina naglar genom att förhindra sprödhet. Kollagen är ett av de viktigaste proteinerna som finns i nagelbäddar. Det stödjer nagelinfrastrukturen. En av de stora nagelfördelarna med kollagenpeptider är aminosyran arginin, som transporterar kväveoxid genom kapillärerna och in i nagelbädden. Kort sagt, kollagen hjälper till att mata nagelbädden, vilket hjälper till att främja dess allmänhälsa samt tillväxt.

Sammanfattningsvis
Om du är intresserad av att prova kollagen för att förbättra ditt hår, hud eller naglar överväg ett kollagentillskott som enkelt kan blandas i både mat och dryck.