Kollagen är huvudproteinet i människokroppen, som finns i hud, senor, ligament och annan bindväv. Hela 28 typer av kollagen har identifierats, där typerna I, II och III är de vanligaste i människokroppen och utgör 80–90 % av det totala kollagenet. Kollagen Typ I och III finns främst i din hud och ben, medan typ II främst förekommer i leder.

Alla konventionella kollagentillskott har animaliskt ursprung, oftast med marint eller bovint ursprung. Själva kollagensammansättningen av olika tillskott varierar, men de innehåller vanligtvis antingen kollagen typ I, II, III eller en blandning av de tre.

  •  Kollagen & Hud

Kollagen typ I och III är huvudkomponenter i din hud och ger styrka och struktur. Även om din kropp producerar kollagen naturligt, tyder studier på att mängden i huden kan minska med uppemot 1 % varje år, vilket bland annat kan bidra till åldrande hud.

Studier visar att kollagentillskott kan öka kollagennivåerna i din hud, minska rynkor och förbättra hudens elasticitet och återfuktning. Exempelvis visar en studie på 114 medelålders kvinnor reducerad rynkvolym med 20 % bland de som intog 2,5 gram kollagen typ I – dagligen under 8 veckor. I en annan studie baserad på 72 kvinnor minskade rynkdjupet med över 27 % och ökade hudens återfuktning med 28 % bland de som intog 2,5 gram hydrolyserat kollagen typ I och II dagligen under 12 veckor.

  • Kollagen & Hår

Kollagen utgörs till 70 % av din dermis, det mellersta lagret av din hud som innehåller roten till varje enskilt hårstrå. Kollagen bidrar till elasticiteten och styrkan i din dermis. Allteftersom man blir äldre blir din kropp mindre effektiv på att producera kollagen och fylla på celler i dermis. Forskare spekulerar i huruvida detta kan vara en av anledningarna till att håret blir tunnare med tiden. Att förse din kropp med kollagen kan därför, potentiellt, hjälpa till att upprätthålla en frisk dermis och förhindra att håret tunnas ut.

  • Kollagen & naglar

När du tänker på kollagen för ökad nagelhälsa, tänk då på att kollagen och keratin är din nagelbädds viktigaste vänner.

Kollagen innehåller olika aminosyror, särskilt arginin och prolin, som är avgörande för nageltillväxt. Aminosyran, arginin tillför näringsämnen och syre till vävnader, inklusive de i nagelbäddarna och nagelrötterna. Prolin är nyckeln till produktionen av keratin i vår kropp. Keratin finns huvudsakligen i naglar.

Även om alla typer av kollagen spelar en viktig roll i kroppen, är den vanligaste förekommande i naglar av typen I. Denna typ av kollagen finns också i över 90 % av kollagenet i din kropp och är mycket viktig för dina naglars välmående.