Kisel är ett naturligt förekommande grundämne i kroppen och är involverat i flera biologiska processer. Genom att tillföra kisel som kosttillskott kan man säkerställa att kroppen har tillräckliga nivåer av detta viktiga näringsämne för att stödja hälsan hos hår, hud och naglar. Att inta kisel som kosttillskott kan vara fördelaktigt för hår, hud och naglar av flera skäl:

  1. Förbättrad hårtillväxt: Kisel är involverat i produktionen av kollagen, ett protein som utgör hårstråna. Genom att stärka keratinstrukturen i håret kan kisel bidra till att förbättra hårets styrka och elasticitet, vilket kan minska risken för håravfall och främja hårtillväxt.

  2. Friskare och mer elastisk hud: Kisel hjälper till att stödja produktionen av kollagen och elastin i huden. Kollagen ger huden dess fasthet och struktur medan elastin ger huden dess elasticitet.

  3. Starkare och mer motståndskraftiga naglar: Kisel främjar produktionen av keratin i nagelbädden, vilket är det protein som ger naglarna sin styrka och motståndskraft. Genom att öka keratinproduktionen kan kisel bidra till att förbättra nagelns hälsa och motverka spröda naglar och nagelbrott.

  4. Antioxidantegenskaper: Kisel fungerar också som en antioxidant som hjälper till att skydda kroppens celler mot skador orsakade av fria radikaler. Denna skyddande effekt kan vara särskilt viktig för hudens hälsa, eftersom huden ofta utsätts för miljömässiga påfrestningar och oxidativ stress.

Att kombinera kisel med exempelvis zink, biotin och koppar kan skapa en kraftfull synergistisk effekt som förbättrar skönhetsfördelarna för hår, hud och naglar. Här är några anledningar varför kombinerade tillskott kan vara fördelaktigt:

  1. Förbättrad kollagenproduktion: Kisel, zink och koppar är alla viktiga för produktionen av kollagen, som är ett nyckelprotein för hudens fasthet och elasticitet. Genom att kombinera dessa näringsämnen kan man öka kollagenproduktionen.

  2. Friskare och starkare hår och naglar: Kisel och zink är båda involverade i produktionen av keratin, som är det huvudsakliga proteinet i hår och naglar. Tillsammans kan de bidra till att stärka håret och naglarna, vilket minskar risken för skador, sprödhet och brott.

  3. Bekämpar håravfall: Biotin, även känt som vitamin B7, har visat sig vara effektivt för att förbättra hårkvaliteten och stimulera hårtillväxt. Genom att kombinera biotin med kisel kan man potentiellt minska håravfall.

  4. Antioxidantegenskaper: Zink och koppar fungerar som antioxidanter och hjälper till att bekämpa skador orsakade av fria radikaler i kroppen. Detta kan vara särskilt viktigt för att skydda hudceller från åldrande och skador från miljöfaktorer.

  5. Optimal näringsupptag: Vissa näringsämnen fungerar bättre tillsammans än ensamma. Genom att kombinera kisel med zink, biotin och koppar kan man säkerställa att kroppen får alla de nödvändiga byggstenarna för att främja hälsosam hårväxt, hudförnyelse och nagelstyrka.