The Benefits of Plant-Based vs. Animal Vitamin D3 - Matter's

The Benefits of Plant-Based vs. Animal Vitamin D3

Which one is better? Vitamin D3 from Lichen or Lanolin? [4 Min Read]

The Health Benefits of Astaxanthin

What is Astaxanthin?

Astaxanthin is a red-colored pigment produced by microalgaes. It is then consumed by various forms of marine life, for example: salmon, lobster and shrimp.

 


Often referred to as "the king of the carotenoids" astaxanthin has shown to be 10 to 100 times more powerful than other carotenoids, for example beta-carotene and lycopene. Furthermore, astaxanthin and its ability to fight free radicals has been shown to be more than 6,000 times higher than vitamin C, 550 times higher than vitamin E and 40 times higher than beta-carotene.

Astaxanthin and Joint Health

Astaxanthin has natural anti-inflammatory properties after strenous exercise. Inflammation is an important part of the body’s immune response, chronic inflammation, on the other hand, may contribute to conditions like diabetes, cancer and heart disease. Many studies have found that astaxanthin can reduce markers of inflammation in the body.

 

Astaxanthin and Omega-3s

Omega-3 fats are fragile and are highly susceptible to damage by oxygen. This can sometimes radially reduce their health benefits and even make them damaging to your body.

A new study has determined that adding the antioxidant astaxanthin to fish oil reduces its susceptibility to oxidation while making its immunomodulatory properties more potent.

  • Adding the antioxidant astaxanthin to fish oil reduces its susceptibility to oxidation while making its immunomodulatory properties more potent.
  • Without astaxanthin many fish oils on the market are rancid and could do your health more harm than good.

Astaxanthin Improves Cognitive Function

Many antioxidants have a reputation for improving cognition. After all, reducing oxidative stress allows many parts of the body to function more efficiently. Astaxanthin is no exception — a randomized, controlled trial published in 2012, involving 96 subjects, reported a significant improvement in cognition after being supplemented with the antioxidant for 12 weeks.

  

Omega-3s + Astaxanthin = Win

If you want to make sure you're getting the most out of your Omega-3 supplement we recommend that you buy one with added Astaxanthin! That is why every capsule of Matter's Omega-3 Fusion contains 100 µg natural Astaxanthin from microalgaes. Want to know more? Take me to the shop!

 

Skillnad på Magnesium och Magnesium?

I dagens blogginlägg djupdyker vi ytterligare i magnesiumdjungeln och tittar på de enskilda "magnesiumtyperna". Vad få faktiskt inte vet om är att det finns uppemot 20 olika sorters magnesium med varierande upptagningsförmåga och skiftande fördelar. Idag redogör vi för de vanligaste sorterna samt dess hälsoeffekter och egenskaper. Häng med!

#1 Magnesiummalate - En typ av magnesium som är bunden till äppelsyra. Äppelsyra är en förening som förekommer naturligt i frukter och i grönsaker och som tillsammans med magnesium skapar: magnesiummalat. Malate är inblandad i Krebs-cykeln, den biologiska processen som är ansvarig för tillverkningen av ATP, dv.s energi. För dem som har problem med låga energinivåer kan ett magnesiummalattillskott vara effektivt. Det har också visat sig lindra kronisk trötthetssyndrom och fibromyalgi. Många upplever en uppiggande effekt av magnesium malate och därför rekommenderas det inte att man tar det i samband med sömn.

#2 Magnesiumoxid - Är förmodligen den vanligaste typen av magnesium och återfinns i majoriteten av alla magnesiumprodukter. En av anledningarna till dess popularitet bland producenter är dess låga tillverkningskostnad och höga koncentration. Magnesiumoxid har efter ett antal studier mottagit kritik p.g.a sin låga upptagningsförmåga.

#3 Magnesiumtaurat - 
Magnesiumtaurat absorberas lätt (magnesium och L-taurin stabiliserar cellmembran) och ger ingen laxerande effekt. Magnesiumtaurat är det absolut bästa valet av magnesiumtillskott för personer med kardiovaskulära problem eftersom det bl.a. är känt för att förhindra arytmier och skydda hjärtat. Eftersom att magnesium och L-taurin delar komplementära hjärtfördelar (transport av kalcium och kalium genom blodbanan) utgör de en idealisk kombination för just hjärtat. Perfekt för den som tränar mycket.

#4 Magnesiumglycinat - Magnesiumglycinat är magnesium bundet med glycin(icke-essentiell aminosyra) och är en av de mest biologiska och absorberbara formerna av magnesium som finns. Det betraktas generellt som det bästa alternativet för att korrigera en magnesiumbrist och har bl.a. visat sig optimera neurofunktion, förbättra sömnkvalité samt ge ökat fokus. Vidare har magnesiumglycinat även använts för att behandla stress, ångest och depression. Magnesiumglycinat är en s.k. "nootropic", alltså har en positiv inverkan på hjärnan!

#5 Magnesiumcitrat - Magnesiumcitrat är tillsammans med magnesiumoxid en av de mer populära magnesiumtillskotten, förmodligen eftersom det är billigt och lätt absorberat. Magnesiumcitrat utgörs av kombinationen magnesium och citronsyra och har bl.a. "detoxifierande" egenskaper. Det har även en laxerande effekt.

#6 Magnesiumsulfat - Denna form används ofta som ett intravenöst preparat. Eftersom att den kan absorberas via huden finns den också i form av diverse badsalter.

"Watch out calcium - There's a new mineral in town"

Under flera år har kalcium och magnesium toppat de globala försäljningslistorna som världens mest sålda mineraler. Tittar man i backspegeln har kalcium varit den ständiga vinnaren i det globala mineralracet, och med ganska god marginal bör nämnas! En snabb genomgång av försäljningsprognoser och diverse expertutlåtanden avslöjar att även mineralernas konungakrona 2018 och 2019 förväntas gå till, trumvirvel(!), KALCIUM. Men vad händer om vi vänder upp blicken, tar på oss kikaren, och försöker se vad som händer bortom horisonten 2019 ..?

Faktum är att kalcium, trots sin obesegrade roll som mineraltillskott #1, upplevt en sviktande försäljning de senaste åren. Parallellt med detta har magnesium, den uthålliga underdogen, seglat upp som en stark utmanare i fighten om mineralernas förstaplats. 

Frågar man en branschexpert, Todd Johnson(Senior Director of Marketing - Balchem, magnesiumtillverkare) så svarar han följande:

”Although calcium continues to be the best-performing mineral around, with around 40 % of the market, magnesium’s growth rate projects that it will overtake calcium’s position as the largest-selling mineral by the year 2020”

Todd Johnson fortsätter:

"SPINS also corroborates reports of calcium’s decline, with the market researcher’s data showing a 6.7% sales loss for calcium in the U.S. last year, to $191 million.[1] By contrast, during that same time period, magnesium sales grew 11.1% to $92 million".

Johnson tillskriver framförallt en allmänt ökad kännedom om magnesium och dess hälsofördelar som en drivande efterfrågefaktor:

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

Vad är Grass-Fed Whey?

Trenden som har toppat prognoserna, hyllats av hälsoprofilerna och som omnämnts i såväl Whole Foods prestigefulla "Top 10 Trends To Know" som den årliga upplagan av "Global Food Forums" flera år i rad. Googlar man "grass-fed dairy" får man idag över 6,8 miljoner träffar. Intresset från konsumenterna är stort, framförallt i USA där bönderna kämpar för att möta en växande efterfrågan. Men vad innebär egentligen "grass-fed dairy"? Och varför skulle det vara fördelaktigt? I vårt första blogginlägg ger vi oss på ett försök att guida er genom hälsodjungeln och bringa klarhet i vad som gör denna unika mejeriråvara så speciell.

Själva "grass-fed dairy" - konceptet innebär kort sammanfattat: mejeriprodukter från kor som gått på grönbete större delen utav året och som har haft fri tillgång till sin naturliga föda, gräs. Utöver bibehållandet av en god djurhållning möjliggör utomhusmodellen för ett system utan användandet av antibiotika, hormoner(rBGH) och kraftfoder. En annan metod som ofta går hand i hand med framtagandet av "grass-fed" - mejeri är lågpastörisering. En lågtempererad mjölkproduktion vars syfte är att bibehålla viktiga enzymer och mikronutrienter som man annars går miste om vid hög upphettning. Det är alltså inte helt ovanligt att se varor som bär båda produktattributen, "grass-fed" och "low pasteurized", på en och samma produkt.

Idag finns det såklart en uppsjö av studier genomförda på just "grass-fed dairy". Det man kan konstatera är att förekomsten av framförallt omega-3, konjugerad linolsyra och vissa vitaminer & mineraler kan vara upp till flera hundra procent högre i mjölk från gräsbetande kor jämfört med konventionell mjölk. Det som också lyfts fram i många studier är den unika omega 3:6 ration som återfinns i "grass-fed dairy". Alltså mindre av den inflammationsdrivande omega-6 och mer av omega-3.

Vassleprotein, världens mest konsumerad proteintillskott, är som bekant en mjölkprodukt och finns såklart också att tillgå i form av "grass-fed". Matters Certified Grass-fed Whey är en av få produkter i världen som faktiskt är certifierat "grass-fed whey". Produkten finns i tre fantastiska smaker: vanilj, choklad och blåbär, givetvis formulerad med naturliga & ekologiska smaker helt utan artificiella sötningsmedel och onödiga tillsatser. Alla tre produkter är naturligt sötade med stevia, är glutenfria och innehåller inget tillsatt socker, vete eller soja. Produkten är berikad med Digezyme, matsmältningsenzymer, och paketerad i en 100% återvinningsbar påse. Kan det bli bättre?