The Benefits of Plant-Based vs. Animal Vitamin D3 - Matter's

The Benefits of Plant-Based vs. Animal Vitamin D3

Which one is better? Vitamin D3 from Lichen or Lanolin? [4 Min Read]

"Watch out calcium - There's a new mineral in town"

Under flera år har kalcium och magnesium toppat de globala försäljningslistorna som världens mest sålda mineraler. Tittar man i backspegeln har kalcium varit den ständiga vinnaren i det globala mineralracet, och med ganska god marginal bör nämnas! En snabb genomgång av försäljningsprognoser och diverse expertutlåtanden avslöjar att även mineralernas konungakrona 2018 och 2019 förväntas gå till, trumvirvel(!), KALCIUM. Men vad händer om vi vänder upp blicken, tar på oss kikaren, och försöker se vad som händer bortom horisonten 2019 ..?

Faktum är att kalcium, trots sin obesegrade roll som mineraltillskott #1, upplevt en sviktande försäljning de senaste åren. Parallellt med detta har magnesium, den uthålliga underdogen, seglat upp som en stark utmanare i fighten om mineralernas förstaplats. 

Frågar man en branschexpert, Todd Johnson(Senior Director of Marketing - Balchem, magnesiumtillverkare) så svarar han följande:

”Although calcium continues to be the best-performing mineral around, with around 40 % of the market, magnesium’s growth rate projects that it will overtake calcium’s position as the largest-selling mineral by the year 2020”

Todd Johnson fortsätter:

"SPINS also corroborates reports of calcium’s decline, with the market researcher’s data showing a 6.7% sales loss for calcium in the U.S. last year, to $191 million.[1] By contrast, during that same time period, magnesium sales grew 11.1% to $92 million".

Johnson tillskriver framförallt en allmänt ökad kännedom om magnesium och dess hälsofördelar som en drivande efterfrågefaktor:

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

“Consumers are becoming increasingly aware of the critical role magnesium plays, Magnesium is involved in nearly every metabolic and biochemical process within the cell. Research studies have shown that magnesium supports bone health, energy production, cardiovascular health, the immune system, glucose metabolism, and healthy mood and emotions.”

Med en bred hälsoprofil och med positiva effekter på framförallt återhämtning samt hjärt - och muskelfunktion är det inte helt otippat att magnesium blivit en grundbult i många atleters tillskottsarsenal.

Vad är Grass-Fed Whey?

Trenden som har toppat prognoserna, hyllats av hälsoprofilerna och som omnämnts i såväl Whole Foods prestigefulla "Top 10 Trends To Know" som den årliga upplagan av "Global Food Forums" flera år i rad. Googlar man "grass-fed dairy" får man idag över 6,8 miljoner träffar. Intresset från konsumenterna är stort, framförallt i USA där bönderna kämpar för att möta en växande efterfrågan. Men vad innebär egentligen "grass-fed dairy"? Och varför skulle det vara fördelaktigt? I vårt första blogginlägg ger vi oss på ett försök att guida er genom hälsodjungeln och bringa klarhet i vad som gör denna unika mejeriråvara så speciell.

Själva "grass-fed dairy" - konceptet innebär kort sammanfattat: mejeriprodukter från kor som gått på grönbete större delen utav året och som har haft fri tillgång till sin naturliga föda, gräs. Utöver bibehållandet av en god djurhållning möjliggör utomhusmodellen för ett system utan användandet av antibiotika, hormoner(rBGH) och kraftfoder. En annan metod som ofta går hand i hand med framtagandet av "grass-fed" - mejeri är lågpastörisering. En lågtempererad mjölkproduktion vars syfte är att bibehålla viktiga enzymer och mikronutrienter som man annars går miste om vid hög upphettning. Det är alltså inte helt ovanligt att se varor som bär båda produktattributen, "grass-fed" och "low pasteurized", på en och samma produkt.

Idag finns det såklart en uppsjö av studier genomförda på just "grass-fed dairy". Det man kan konstatera är att förekomsten av framförallt omega-3, konjugerad linolsyra och vissa vitaminer & mineraler kan vara upp till flera hundra procent högre i mjölk från gräsbetande kor jämfört med konventionell mjölk. Det som också lyfts fram i många studier är den unika omega 3:6 ration som återfinns i "grass-fed dairy". Alltså mindre av den inflammationsdrivande omega-6 och mer av omega-3.

Vassleprotein, världens mest konsumerad proteintillskott, är som bekant en mjölkprodukt och finns såklart också att tillgå i form av "grass-fed". Matters Certified Grass-fed Whey är en av få produkter i världen som faktiskt är certifierat "grass-fed whey". Produkten finns i tre fantastiska smaker: vanilj, choklad och blåbär, givetvis formulerad med naturliga & ekologiska smaker helt utan artificiella sötningsmedel och onödiga tillsatser. Alla tre produkter är naturligt sötade med stevia, är glutenfria och innehåller inget tillsatt socker, vete eller soja. Produkten är berikad med Digezyme, matsmältningsenzymer, och paketerad i en 100% återvinningsbar påse. Kan det bli bättre?